Ежедневните симптоми на миома могат да бъдат натоварващи. От болка до обилно кървене, симптомите, които често съпътстват миомите, могат да са причина за обезсърчаващи мисли и дори постоянна тъга или разочарование. Въпреки това винаги има надежда.

Виждането на положителната страна на несгодите е благоприятно за психичното здраве, трудно за преодоляване предизвикателство при живот с хронично заболяване. Трудно обаче не означава невъзможно, а търсенето на положителното носи многобройни ползи.

Научете се да казвате “не”

Ваш приятел има нужда от помощ, за да се премести в новия си дом? Помолена сте да дигитализирате семейни снимки от цяло десетилетие при подготовката за юбилейно парти? Будувате цяла нощ, за да направите торта с триизмерен анимационен герой за рождения ден на Вашето тригодишно дете? Не, не и НЕ! Ценете достатъчно собствената си енергия и разум и повтаряйте след нас – „НЕ!” Отказването да извършвате дейности, отнемащи енергия, означава да кажете „Да“ на неща, които стоят по-напред в списъка с приоритети.

Научете, че собствените Ви нужди са от значение

Отделете време за упражнения, купувайте по-качествена храна, която може да Ви помогне да се почувствате по-добре, запазете час за професионален масаж… ако тези неща Ви помагат да се чувствате и функционирате по-добре, то те не са лукс. Те са необходимост – понякога само малка стъпка извън групата на задължителните за физическото ни оцеляване нужди като храна, вода и подслон – и задоволяването на собствените Ви потребности Ви дава психическа и физическа сила да се погрижите и за нуждите на зависимите членове на семейството.

Научете се да приоритизирате

Поради хроничната болка, обилното кървене и умората, съпътстваща анемията, е невъзможно „да се направи всичко“. За жените, водещи активен начин на живот, концепцията да не правят всичко е чужда, дори предизвикваща чувство за вина. Нивата на енергия не са безкрайни. Кое е най-важно? Семейството? Работата? Общността? Хобитата? Пазаруването? Въпреки че хранителните стоки могат да се пазаруват онлайн и да бъдат доставени и не всички задачи в домакинството трябва да бъдат Ваша отговорност или грижа, може да Ви е от полза да съставите писмен план.

Проявяване на разбиране

Тъй като лесният живот е ами… лесен, можете да се справите по-добре и всъщност сте задължена да се справите! Разбирането на това какъв е животът за хората, изправени пред трудности, води до това по-естествено да имате малко повече търпение, допълнителна усмивка за някого, който има труден ден, и дори да разпознаете кога другите имат нужда от помощ.

Подкрепа за другите

В забързното ежедневие на средностатическия човек не остава много време – да се спре и да подаде ръка на нуждаещ се. Но помагайки на другите, в крайна сметка помагате на себе си, а забавянето на ритъма позволява това да се случи. Всички ние носим нашия опит и споделянето му с другите ни дава сила да надграждаме.

Срещи с нови хора

Лекарите, другите пациенти и членовете на онлайн групите за подкрепа са потенциално качествени личности, с които иначе не бихте осъществили контакт. Със сигурност не всеки ще Ви стане най-добър приятел, но няма ли поне нещо малко, което да научим от другите? Дори за хората без здравословни проблеми може да е от полза да знаят, че не са сами, а това важи в още по-голяма степен за страдащите от хронични заболявания, например миоми.

Разнообразяване на ежедневните дейности

Различни обстоятелства водят до промяна, а промяната може да внесе приятен прилив на положителна енергия. Промяната на хобитата, създаването на здравословни навици, промяната на рутината на физическа активност, използването на технологии за рационализиране на дейностите преди отнемали много време, например пазаруване, банкиране, плащане на сметки, изпращане на пратки и други, осигуряват време за важните и приятни моменти от живота дори и при наличие на миома (да, ИМА живот след миомите и Вие ще разберете това).

Въпреки че обилното кървене, хроничната болка, подуването на корема, проблемите със забременяването и всички други симптоми, свързани с миомите, не са приятни и никога няма да бъдат, може да има НЕЩО положително в тази тежка ситуация. И не забравяйте, че докато се стремите към по-добър живот в ролята си на пациент, научната общност прави всичко възможно за решаване на проблема с лечението на миомите. Почувствайте се по-добре!