Колко пъти сте виждали реклами за „най-новата“ фитнес мания? Независимо дали става въпрос за антигравитационна въздушна фитнес тренировка, тренировка с препятствия или тренировки на батут, изглежда, че списъкът с нови неща, които да опитате, за да поддържате формата си, е безкраен. В действителност обаче колко от тях са походящи, ако ежедневно се налага да се справяте с обилно кървене или други симптоми на миома?

Какви са ограниченията по отношение на физическата активност при наличие на миома?

Някои от основните симптоми на миома са обилно кървене, болка, дискомфорт и стягане в тазовата област и умора.1-4 Колко ефективен или приятен ще бъде фитнес режима Ви, ако трябва да го прекратявате за една седмица в месеца (потенциално по-дълго)?
Първото правило за всяко упражнение е, че трябва да е нещо, което обичате да правите, в противен случай няма да се придържате към него. Това, от което се нуждаете, е нещо достатъчно леко, за да не причинява допълнителна болка, тъй като високоинтензивните спортове и тренировките с голямо съпротивление водят до дискомфорт при по-голямата част от жените, страдащи от миоми. Дори плуването се превръща в привидно невъзможна задача, когато имате обилно кървене.

Какво МОГА да правя в такъв случай?

Много жени смятат, че йога и пилатес техниките са полезни, тъй като са леки, а някои пози могат да са от полза за коремната област без да причиняват болка. Освен това не забравяйте за разходките. Безплатно е, можете да вървите със собствено темпо и да сте на чист въздух през всички сезони.

Мога ли някога отново да започна интензивни упражнения?

За да имате по-големи възможности за упражнения, трябва да се справите със симптомите на миома. Обсъдете с Вашия лекар всички налични възможности за контрол на симптомите. Контролирането на тези симптоми е първата стъпка; втората стъпка е да се запитате дали всъщност сте достатъчно смели, за да посетите занятие по антигравитационен въздушен фитнес.

1 Borah BJ, et al. Am J Obstet Gynecol 2013;209(4):319.e1–319.e20.
2 Gupta S, et al. Best Pract Res Clin Obstet Gynaecol 2008;22(4):615–626.
3 Bukulmez O and Doody KJ. Obstet Gynecol Clin North Am 2006;33(1):69–84.
4 Spies JB, et al. Obstet Gynecol 2002;99:290–300.