„О, не!” е може би най-леката реакция, когато менструацията Ви дойде, докато сте на работа. Въпреки че с тази ситуация се сблъсква всяка работеща жена по света, табуто все още съществува и все още тази ситуация може да причини неудобство. За жени с миоми тежкото кървене, един от най-честите симптоми на миома, може да бъде голям проблем.

Докато идеята жените да ползват отпуск от работа в дните с менструация изглежда набира скорост в някои държави, бъдещето на тези закони подлежи на сериозно обсъждане и това далеч не е сигурен или незабавен вариант за повечето от нас.

Следете менструалния си цикъл

Първата стъпка е да следите менструалния си цикъл. Водете си записки по подходящ за Вас начин. Обичате да използвате химикал и хартия? Изработете си система за записване на първия и последния ден от менструацията в тефтер. Също така Вашият лекар може да използва тази информация при диагностицирането и обсъждането на миомите, така че с тази лесна задача сте се погрижили за два въпроса. Ако сте по-склонна да използвате т.нар. модерни технологии за следене на менструацията, има приложения за тази цел. Препоръчваме Lady’s Diary, наличен за Android и продукти на Apple. Да знаете кога ще настъпи менструацията Ви помага да бъдете в най-добрата си форма по време на менструация.

Ако сте диагностицирана с миома и още не сте открили и не сте започнали план за лечение на миоми, който осигурява облекчение на симптомите Ви, може да бъде трудно да се определи кога ще настъпи менструацията. Най-добре е да сте подготвена по всяко време за всяка ситуация. При бързо търсене в YouTube се намират множество клипове за изготвяне на различни „комплекти за менструация“ и броят на гледанията на тези видеоклипове трябва да е достатъчен, за да се уверим, че далеч не сме сами в това.

Комплекти за менструация

Комплектът за менструация е всъщност голяма чанта, която се побира във Вашия джобен портфейл, чекмедже на бюрото или работен кът. Тази чанта е място, в което да съхранявате основни материали за менструация, например превръзки, тампони или менструална чашка. Освен това ще бъде уместно да предотвратите потенциално бедствие, като включите в този пакет резервно бельо, малка чанта за мръсно пране и стик за почистване на петна. Ако обикновено изпитвате неприятни менструални болки, добавете любимото си болкоуспокояващо.


В дните с обилно кървене

Какво да носите по време на обилна менструация е друг въпрос, който трябва да обмислите, а също и че все още съществува възможност да се изцапате, въпреки всички предпазни мерки, които сте взели. В повечето работни места в развития свят се използва някакъв вид климатик, който обикновено е невъзможно да се настрои на температура, която да удовлетворява всички на дадено работно място. Напълно нормално и приемливо е да държите тънък пуловер или яке върху облегалката на стола или в работно шкафче. Дори и никога да не планирате да ги носите, може да ги държите под ръка като най-лесното решение в случай на грозно петно. Просто завържете ръкавите около кръста си за бързо и стилно прикриване.

Защита вкъщи

Понякога имаме късмета менструацията ни да настъпи в уюта на собствения ни дом, но дори и в този случай силното кървене носи трудности.

  • Ако сте диагностицирана с миома, инвестирайте в удобен, перящ се протектор за леглото си. В някои дни дори дамските превръзки и/или тампони, осигуряващи голяма защита, може да не са напълно достатъчни.
  • Имайте под ръка добър продукт против петна.
  • Поддържайте постоянна наличност от санитарни материали и проявявайте креативност. Някои жени използват две превръзки, като ги поставят Т-образно, или се чувстват по-удобно, като носят превръзка в случай че тампонът пропусне.
  • Приемайте течности. Това винаги ще Ви кара да се чувствате по-добре.

Обилното кървене може да окаже влияние на ежедневието Ви. Важно е да посетите Вашия лекар, за да контролирате симптомите по възможно най-безопасния и удобен начин и да съставите план за лечение.