Животът с хронично заболяване като миома, наистина може да окаже неблагоприятно влияние върху цялостното ви благополучие. За щастие има начини да подобрите ежедневното си функциониране. Ако обърнете по-голямо внимание на висококачественото хранене, това може дори да Ви помогне да се справите до известна степен със силното кървене, което често е един от по-неприятните симптоми на миома.

Хранене за повече енергия

Желязо

Ако нямате достатъчно енергия, трябва да се уверите, че нивата Ви на желязо са достатъчни, но освен това някои промени в хранителния Ви режим също могат да Ви направят по-енергична.

Закуска

Експертите по хранене на BBC казват същото нещо, за което майка Ви е настоявала в продължение на години… закусвайте! Обилната закуска, съдържаща сложни въглехидрати и протеини, стимулира метаболизма Ви за деня и настройва мозъка Ви за сутринта.

Кофеин

Според Харвардския медицински университет, няма причина да се отказвате от сутрешната си чаша кафе. Използвайте кофеина в своя полза. Препоръчителното време, до което можете да приемате кофеин, е 14:00 часа, тъй като, ако не спите добре през нощта, саботирате следващата сутрин, дори преди да е започнала.

Сложни въглехидрати

Консумирайте сложни въглехидрати – такива са пълнозърнестите храни, варивата, (боб, грах и леща), нискомаслени млечни продукти и плодовете и зеленчуците. Необходимо е повече време, за да се разградят тези храни в организма Ви и поради това Ви засищат за по-дълго и поддържат нивото Ви на енергия сравнително стабилно за разлика от бързото повишение и последващ спад при простите въглехидрати.

Размер на порциите

Приемането на малки количества по-често, а не големи порции през по-големи интервали от време също спомага метаболизма Ви да бъде равномерен, а не на цикли “начало-стоп”, които могат да бъдат резултат от традиционните три големи порции дневно.

Разнообразие

Бъдете художник – яжте всички цветове, като се уверите, че хранителния Ви режим е балансиран и разнообразен и съдържа включително витамин B, който може да си добавите главно от животински продукти като постни меса и млечни продукти, а също и от обогатени соеви млека и зърнени храни.

Вода

Добрата хидратация Ви помага да не се чувствате ленива, спомага за правилната терморегулация и потиска желанието за бърза нездравословна храна.

Въпреки тези мерки може да чувствате липса на енергия. Това може да се дължи на симптомите на миома. Попитайте Вашия лекар дали трябва да приемате мултивитамини ежедневно.

Хранене за релаксация

Страхотно е нивото Ви на енергия да бъде високо… ако държите на това. Но какво се случва, когато трябва да се отпуснете за малко почивка? По азбучен ред аспержи, авокадо, банани, горски плодове, кафяв ориз, мед, мляко, орехи, портокали, стриди, супа, чай и черен шоколад съдържат много полезни хранителни вещества за релаксация.

Някои хранителни вещества с ключово значение, общи за тази група продукти, са витамин С, който се съдържа в горските плодове и портокалите, омега 3 в орехите и цинк, съдържащ се в голямо количество в стридите. Продукт с по-сложно действие от този списък е млякото, което съдържа триптофан, спомагащ на организма да произвежда серотонин – хормона, играещ роля за съня. Друг продукт със сложно действие в този списък е авокадото. То е богато на глутатион, който блокира чревната абсорбция на мазнини, причиняващи оксидативно увреждане. Бананите действат по подобен начин като авокадото.

Ами суперхраните?

Напоследък често се споменава термина „суперхрани“. Какво точно представляват тези храни все още не е напълно ясно. Макар че на практика ЕС забрани да се поставят каквито и да било твърдения, свързани със здравето, върху опаковките на храни, освен ако няма значими научни доказателства в тяхна подкрепа, не спира да се говори за определени храни, за които мнозина смятат, че имат по-голяма сила да ни осигурят хранителни вещества и да ни лекуват отколкото други храни. От университета Wisconsin Madison заявяват: „Ние считаме храните с много високо съдържание на хранителни вещества освен въглехидрати, мазнини и протеини за суперхрани. Като цяло всички необработени плодове, зеленчуци и бобови храни могат да се считат за суперхрани.”

Общият знаменател при храните, които обикновено се наричат суперхрани през последните години е: „… богати на антиоксиданти (например бета-каротин, витамини А, С, Е, флаваноиди и селен) и омега-3 мастни киселини.”

Въпреки че учените трябва да прецизират общоприетия списък от „суперхрани“, включително боровинки, годжи бери, черен шоколад, мазна риба, житни кълнове, сок от нар, зелен чай, броколи, чесън и цвекло, той включва множество хранителни вещества без преработени захари и разнообразие от вкусове. По тази причина това е прекрасно начало на хранителен режим, който ще укрепи организма Ви да се бори с неразположението, присъщо като симптом на миома.

Извод

Животът днес е натоварен, а симптомите на миома са неприятни. Осигурете на организма си енергията, от която толкова отчаяно се нуждае, като консумирате истинска, пълноценна, качествена храна. За това може да е необходимо допълнително пазаруване, готвене и промяна на вкуса, но няма проблем. Всичко това е част от голямото приключение, наречено живот. Помогнете си, за да се му насладите в максимална степен.