Симптомите на миома са много и неприятни. Те може да включват някаква комбинация от следните симптоми, макар че понякога могат да бъдат безсимптомни.

 • Подуване
 • Силно кървене по време на менструация
 • Неправилно кървене
 • Болки в гърба
 • Често уриниране
 • Запек
 • Проблемно забременяване

Поздравяваме многото отлични лекари, които внимателно изслушват симптомите на пациентките си и ги вземат предвид при избора на подходящи изследвания и диагностицирането. За съжаление обаче лекарите не винаги приемат насериозно симптомите и болката, за които жените съобщават. Всъщност много жени споделят с лекаря си за притеснения, трудности, затруднения, но е налице, т.нар. феномен, при който лекарите класифицират симптомите при жените, особено свързани с болката, но и не само с нея, като по-малко значими спрямо тези при мъжете.

Как мога да намеря лекар, на когото да имам доверие?

Попитайте приятели и семейството си. Задайте въпроси в онлайн групи, насочени към здравословните проблеми при жени. Потърсете в Google имената на потенциалните кандидати и вижте резултатите. Получете препоръки ПРЕДИ първия преглед, тъй като неуспешните прегледи могат да бъдат обезкуражаващи, а никоя жена няма време или енергия за това!

Когато търсите препоръки, често намерените такива от рода на “Той е страхотен!” или “Посещавам я от години!”, не са дотатъчни. Важно е да получите по-конкретни отговори на въпроси за професионализма и отношението на лекаря, за да придобиете по-ясна предварителна преценка.

 • Какво е отношението на този лекар към пациентите?
 • Отнася ли се уважение към оплакванията на пациентите?
 • Следи ли новостите в областта на медицината?
 • Достатъчно дълги ли са прегледите, за да могат пациентите да се почувстват обгрижени?

След като сте намерили подходящия специалист, записали сте си час за преглед и най-накрая сте в кабинета, част от резултата от прегледа все пак зависи от Вас, пациента.

Уверете се, че описвате ясно симптомите си и отговаряте искрено на въпросите. Отговаряйте откровено на конкретни въпроси относно личните Ви навици. Могат да Ви бъдат зададени въпроси относно тютюнопушене, лекарства, които приемате, или сексуалната Ви активност понастоящем или в миналото. Няма място за смущение, тъй като не може да се очаква дори и най-добрият лекар да чете мисли. Гинекологът трябва да знае отделните части от картината, за да ги свърже. Доверието е от съществено значение.

woman lying sofa pain fibroids

Говорете така, че да бъдете чута

За някои хора е предизвикателство да говорят така, че да бъдат разбрани. Да говориш така, че да бъдеш чут, е ценно житейско умение, което е от голямо значение не само за получаване на медицинско мнение.

Предприетите малки стъпки, като например изготвянето на списък с неща, които Ви притесняват, и донасянето му в кабинета, могат да са от голяма полза.

В наскоро проведено проучване е установено, че 75% от лекарите смятат, че общуват задоволително с пациентите, които лекуват. Само 21% от хората, лекувани от тези лекари, казват, че разговорите им са преминали добре.” Това означава, че очевидното за едната страна може да не е непременно очевидно за другата страна. Бъдете откровена и не приемайте, че част от вашата история е просто логична и всеки би я разбрал.

Друг проблем, който често оказва влияние при общуването ни с лекарите, е използваният език. Разумно количество домашна работа преди прегледа може да смекчи този проблем. Запознайте се с основните термини, които могат да бъдат използвани, както и кои възможности за лечение могат да бъдат достъпни. Дори това малко количество информация може да повиши самочувствието на пациента в достатъчна степен, така че да каже всичко необходимо.

Дори и да не се касае за миома, симптоми като силно кървене могат да насочват към дълъг списък с потенциални проблеми, вариращи от леки до тревожни. Жените не трябва да избягват лечение по никаква причина и поставянето на правилна диагноза, за да се започне лечение, е абсолютно задължително.

Отношенията с лекаря, основаващи се на доверие подобряват резултатите от лечението. Поради тази причина изграждането на взаимоотношения с лекар, на когото имате доверие, не е лукс. Намирането на правилния лекар е задължителна стъпка към здравето, което всяка жена заслужава.

Жените трябва да бъдат чути. Изграждането на отношения с лекар, на когото имате доверие и който изслушва своите пациенти, е от съществено значение за правилната диагноза и лечение на всяко заболяване, включително миоми.