Миомите засягат не само Вас като отделен индивид. Също така те могат да окажат влияние върху интимните Ви отношения. Обилното кървене, по-продължителните менструации, усещането за слабост и дискомфорт – всички тези симптоми на миома могат да Ви накарат да се чувствате по-неуверенa в себе си или по-незаинтересованa от интимните отношения като цяло. Понякога обаче неудобството не свършва дотук. Всъщност миомите могат да са причина за болезнен полов акт.

Физическа болка
Медицинският термин за болка по време на секс е “диспареуния.” Съществуват два вида диспареуния: повърхностна и дълбока.

Повърхностната диспареуния е болка в срамните устни, в отвора или долната част на влагалището. Болката се появява незабавно и обикновено изчезва след прекратяване на половия акт. Възможни причини са вагинална сухота, ръбцова тъкан, образувана след раждане, подуване на вагинални жлези, вагинизъм (неволно свиване на влагалищните мускули при полов акт), вулводиния (свръхчувствителност на тъканта на вулвата) или склерозиращ лишей (кожно заболяване, при което се образува съединителна тъкан).

Дълбоката диспареуния е болка в горната част на влагалището, таза или дори бедрата. Болката може да продължи минути или часове след полов акт. Възможни причини са ендометриоза, кисти на яйчниците, възпаление на пикочния мехур, таза или червата… и миоми.

В проучване, публикувано в Journal of Sexual Medicine, са изследвани 827 жени на възраст от 35 до 49 години. 63% от тях имат миоми. От жените с миоми 22% са имали дълбока диспареуния през изминалата година. Ако миомите са в горната част на матката, вероятността жената да изпитва дълбока диспареуния е по-голяма.

Ако миомите са в долната част на матката близо до маточната шийка, проникването по време на полов акт може да причини изключителен дискомфорт.


Понижено либидо
Изпитването на такава болка може сериозно да повлияе на желанието ви за интимност, както и на удоволствието от секса по време на полов акт. Загубата на интерес или мотивация за секс поради болка е напълно разбираема, но въпреки това тя оказва влияние върху връзката Ви. Важно е да споделите с партньора си за наличието на миоми, както и за цялостното Ви здравословно състояние . Въпреки че временното понижение на либидото може да бъде неприятно или разочароващо и за двама Ви, искреното споделяне и честното обсъждане могат да помогнат на партньора Ви да се почувства информиран и ангажиран и могат да понижат чувството на отхвърляне или изключване.

Не е необходимо да бъде по този начин

Можете да получите представа дали болезненият секс може да бъде причинен от миома, като видите как се вписва заедно с като използвате нашия въпросник за симптоми и приложението .

Ако болезненият секс се дължи на миоми, това МОЖЕ да бъде лекувано и подобрено.