Самостоятелното справяне с всяка медицинска диагноза може да бъде достатъчно трудно, но когато страдате от хронично заболяване като миома, лечението на симптомите е само едната страна на историята. Често трябва да споделим поне част от диагнозата с други хора, което само по себе си е предизвикателство. Решението кога, как и с кого да споделите тази информация изисква вземане на други решения и обмисляне.

Бъдете в мир със себе си

Това е първата основна, но потенциално трудна стъпка при споделянето с другите. Ако Ви е необходимо малко повече време, за да се справите с това на лично ниво, отделете това време. Представянето на проблема на другите трябва да се прави по уравновесен, контролиран начин, което не винаги е лесно. Търсенето на подкрепа онлайн или по друг начин за справяне с промените в организма, информирането и изграждането на план за положително отношение са от ключово значение.

На кого трябва да кажете

Информирането на партньора Ви и близките членове на семейството може да е задължително. Но дали да уведомите други членове на семейството, приятели, работодател, колеги е право на ваш личен избор. Това е Вашата история, така че може да избирате с кого да споделите тази информация.

Голяма част от това решение зависи от степента, в която симптомите засягат ежедневния Ви живот, което оказва влияние върху всички тези хора, а също и от очакваната им реакция и последствията от нея. Обичайно ли е да се обадите, че ще отсъствате един ден от работа поради силно кървене? Ако това е така, вероятно е разумно да споделите за диагнозата с работодателя си. Работата от вкъщи при обостряне на симптомите може да бъде работещ вариант, но това ще изисква известна адаптация, както у дома, така и в офиса.

Помислете за вашия кръг от познати

Как вероятно ще реагира този конкретен човек или хора? Когато се очаква спокойна реакция, е необходима по-малко подготовка за това, което ще споделите, отколкото когато трябва да се подготвите за споделяне при очакване на по-тежка реакция.

Изберете място

Уговорка за кафе? Покана вкъщи? Разговор по телефона? Онлайн среща? Разполагате с всички възможности и докато родител, който живее на стотици километри, може да се наложи да бъде информиран по телефона, с по-близките приятели може да се организира лична среща… или не. Споделянето в групова обстановка може да бъде от полза, когато се обръщате към братя и сестри или колеги.

Социални медии

За много от нас социалните медии са чудесен начин за връзка със стари приятели и живеещи далеч роднини. Макар че са потенциално подкрепящи и следователно удобно рамо, на което да се облегнете, социалните медии имат явния недостатък, че човек никога не знае къде може да бъде публикуван даден материал. След като авторът натисне „изпрати“, вече няма пълен контрол. Независимо от настройките за поверителност, публикациите могат да бъдат споделяни, копирани и преглеждани от повече от обикновената, избрана аудитория, която може да бъде посочена.

Изяснете всички факти

Хората се притесняват за вас и е вероятно да задават въпроси. Знаете ли отговорите? Искате ли отговорите и желаете ли да ги споделите? Какво означава да имате миома/и? Какво представляват те? Как е възможно да засегнат ежедневието Ви? Кога могат да отзвучат? Как се лекуват? Отговорът: „Засега бих искала просто да карам ден за ден“ е напълно приемлив, както и каквато и да е научна информация, публикувана някога. Решението е Ваше.

Ролева игра

Възможно ли е баба Ви да изпадне в паника? Проведете ролева игра с приятел или партньор преди истинския разговор. Едно сухо представяне със спокоен глас и подготвени предварително отговори върши чудеса при успокояването на притеснени роднини, с които нямате друг избор, освен да споделите диагнозата, но с които може да не желаете да споделите реакциите им. В по-екстремни случаи подгответе „изход“ под формата на задължително телефонно обаждане, което трябва да проведете, или спешна поръчка или работна задача.

Давайте!

Сигурността, осигурена чрез любовта, разбирането и подкрепата на приятелите и семейството, прави всяко медицинско предизвикателство много по-лесно. Прилагането на стратегии за справяне на работното място понижава стреса, който може да влоши хроничната болка. Следователно споделянето на диагнозата с широката общественост не е необходимо, но да бъдем искрени с най-близките ни и скъпи хора може значително да подобри качеството ни на живот. Нима има някой, който не заслужава прегръдка?