силна

Повечето хора знаят за трудностите, свързани с износването на близнаци до термин. Това определено е логично: в крайна сметка мястото в тялото Ви обикновено е достатъчно само за едно бебе. Ако се опитате да съберете двама в едно и също пространство…ами, то просто не е достатъчно и за двамата.

Но какво ще стане, ако Вашето неродено бебе споделя утробата с друг съсед: миома с размерите на друго неродено бебе? Макар и по-малко познат проблем, миомите по време на бременност могат да причинят същия вид проблем с пространството или други усложнения, свързани с бременността. Резултатът от повечето бременности с миома е здраво бебе, и майка и много от тези бременности протичат безпроблемно, но е разумно да сте наясно с потенциалните проблеми.

Коремни болки
Същите хормони, които спомагат за развитието на бременността – прогестерон и естроген – също така стимулират растежа на миомите предимно през първия триместър. Ако кръвоснабдяването не е достатъчно за размерите на миомите или ако разширяващата се матка в крайна сметка повлияе на кръвоснабдяването, миомната тъкан може да започне да дегенерира и да загине. Това не е опасно за Вас или за Вашето бебе, но може да причини болка -и тя да е силна.

Обичайното лечение включва постелен режим, болкоуспокояващи лекарства и други методи за лечение на болката. НСПВС (нестероидни противовъзпалителни средства – например ибупрофен) трябва да се прилагат с повишено внимание, особено ако се приемат за период по-дълъг от 48 часа през третия триместър, когато може да причинят нежелани ефекти при плода. Консултирайте се с Вашия лекар, за да разберете какви средства са безопасни за Вас.

Спонтанен аборт
Миомите, особено когато са много или растат в горната част на маточната кухина, могат да повишат вероятността от спонтанен аборт при жената в ранна бременност.

Отлепяне на плацентата
Ако миомите растат близо до (и особено зад) плацентата, съществува по-висок риск плацентата да започне да се отлепя от стената на матката, преди бебето да е готово да се роди. Това може да причини кървене и болка и да представлява заплаха за нероденото дете.

Преждевременно раждане
„Тази утроба не е достатъчно голяма и за двама ни.“ В късна бременност миомите могат да повишат вероятността за преждевременно раждане.

Бъдете художник – яжте всички цветове, като се уверите, че хранителният Ви режим е балансиран и разнообразен и съдържа включително витамин B, който може да си добавите главно от животински продукти като постно месо и млечни продукти, а също и от обогатени соеви млека и зърнени храни.

Необходимост от цезарово сечение
Много фактори могат да допринесат за по-висок риск от цезарово сечение при жени с миоми:

  • Предходна миомектомия за премахване на миоми
  • Миоми, запушващи отвора на маточната шийка, поради което не е възможно вагинално раждане
  • Миоми, водещи до седалищно или напречно предлежание на плода

Грижете се за себе си
Ако сте бременна, това е чудесно! Някои жени с миоми имат проблеми със забременяването. Сега направете всичко възможно, за да помогнете на Вашето бебе да се роди безопасно. Хранете се правилно и приемайте достатъчно течности. Приемайте хранителни добавки с желязо за предотвратяване на анемия, особено ако миомите причиняват кървене.

Ако изпитвате болка или имате някакви въпроси относно състоянието си, трябва да се консултирате с Вашия лекар. Редовно ходете на ехографско изследване, за да може Вашият лекар да наблюдава развитието на плода и миомите Ви и да се увери, че всичко е нормално.

И накрая малко хумор винаги помага да бъдете в добро настроение. Една бременна жена, страдаща от миома, веднъж написа „За да направим ситуацията по-ясна, заедно с моя съпруг решихме да кръстим миомата. (кръстих я на бивш ужасен началник!)”