В наши дни чуваме думата „осъзнатост“ да се използва често и с основателна причина. Какво означава това и как може да се практикува чрез медитация за по-добър контрол на хроничната болка, която може да възникне като симптом на миома? Струва си да опитате всяко решение, за което е доказано, че понижава хроничната болка с до 90%.

За много жени силното кървене е един от най-неприятните симптоми на миома. Определението за силно менструално кървене се фокусира върху „прекомерно менструално кървене в продължение на няколко поредни менструални цикъла, което нарушава физическото, емоционалното и социалното качество на живот“ – и да, обилната менструация определено може да наруши качеството Ви на живот!

На медицински език менструацията се приема за обилна, когато:

  • Кървенето напоява превръзка или тампон за по-малко от два часа
  • Дрехите редовно се цапат от пренапояване
  • Отделят се кръвни съсиреци с размер над 5 cm

Справянето с тези месечни страдания може да бъде трудно. В екстремни случаи, някои пациентки съобщават че почти не могат да излязат от банята. Това може да повлияе на работоспособността и социалните взаимодействия и взаимоотношения до степен дори да увреди самочувствието и да доведе до отдръпване и потенциална изолация.

Кои са най-добрите дамски превръзки при наличие на миоми?
Има различни подходи за това кой е „най-добрият“ метод за контрол на силно кървене независимо от причината за него.

Най-добрите превръзки при миоми всъщност могат да бъдат двойни превръзки или няколко „слоя“ на защита. Най-лесният начин за тази методология е да удвоите санитарните материали. Купете супер или екстра-супер превръзки от предпочитания от Вас вид и поставете една превръзка в предния край на бельото си, а друга по-назад, като се припокриват в средата. Ако състоянието Ви позволява използването на тампони с максимална абсорбция, добавете един от тях в комбинацията, като освен него използвате превръзки или може би бикини за менструация като резервен (друг слой) за потенциално протичане.

Понастоящем жените са все по-предпазливи по отношение на продуктите за обработка, използвани при създаването на стандартни средства за менструална хигиена. Посочените опасни проблеми включват използване на материали, различни от памук, някои от които могат да отделят потенциално канцерогенни съединения. Вземат се предвид небезопасно избелване, аромати и багрила, към които някои може да са чувствителни, а също и съображения за околната среда. Ако това Ви притеснява, чрез няколко бързи търсения ще намерите разнообразие от органични продукти и продукти за многократна употреба, които вече са налични по целия свят.

Друг вариант, който някои жени предлагат по отношение на търсенето на най-добрите превръзки при наличие на миоми, е да пропуснете изцяло менструалните продукти и вместо това да купите превръзки, предназначени за проблеми с инконтиненция. Макар че те са силно абсорбиращи, имайте предвид, че инконтиненцията и менструацията не са едно и също. Има определени разлики в дизайна и функцията, включително неутрализиращи миризмата частици, към които човек може да е чувствителен.

В крайна сметка, въпреки че се счита че до 1 от 3 жени имат миоми в някакъв момент от живота си, всяка жена преживява това по свой собствен начин и трябва да намери свои собствени методи за справяне. Така вероятно ще са необходими известни опити и грешки, преди да се намери идеалното решение.

А менструалните чашки?
Друг предпочитан от много жени вариант е менструалната чашка. Отдавна налични в Европа, днешните модели са направени от гъвкав медицински силикон. Местоположението на миомите е от ключово значение за това дали използването на менструална чашка изобщо е възможно, тъй като е необходимо успешно уплътняване между чашката и вагиналната стена, за да бъде този метод ефективен. Ако такова уплътняване се окаже невъзможно, чашката може лесно да протече или дори да се изплъзне от мястото си.

Както при всички въпроси, свързани с миоми, е необходимо да разговаряте с Вашия лекар и по този казус. Въпросите за наличните във Вашата страна възможности, вкл. и ако се интересувате да пробвате менструална чашка, в случай че това изобщо е подходящо за Вас, са въпроси, на които медицинският персонал трябва да може да отговори.

Изследователите и разработчиците постоянно търсят нови начини както за медицинско лечение на миоми, така и за подобряване на качеството на живот на жените, които страдат от симптоми, причинени от миоми. Бързият и успешен напредък и в двете направления е от полза за всички нас!