Упражнения! За някои само чуването на тази дума носи прилив на енергия и усещане за ободряване. Други се страхуват от тази дума и чувайки я, се свиват в ъгъла.

Ако страдате от миома, е по-вероятно да сте във втората група. Въпреки че има вероятност Вашите приятели да са добавили някаква форма на упражнения в редовния си график, при жените, диагностицирани с миоми, съществува допълнителен въпрос „Дали това НАИСТИНА е подходящо за мен в момента?” Дали повишената физическа активност ще влоши или облекчи силното кървене и хроничната болка, които могат да измъчват жените с миоми?

Могат ли упражненията да причинят кървене от миомите?

If you do exercise that puts increased pressure on your abdomen, that може да причини кървене в случай на субмукозни миоми (въпреки че това все още е в сферата на спекулациите). Също така – и това важи за всички жени независимо от наличието на миоми – ако правите по-чести или интензивни упражнения, това ще окаже влияние върху Вашите хормони. Това може да причини пробивно кървене (кървене извън менструацията), но то трябва да отзвучи от само себе си за 2-3 месеца редовни упражнения по новия Ви график.

Могат ли физическите упражнения да предотвратят образуването на миоми?

Наднорменото тегло или затлъстяването могат да увеличат вероятността за образуване на миоми с 10-20%. Така че ако останалите причини за отслабване не са достатъчни, ето още една! Докато цялостното здраве и теглото могат да бъдат подобрени чрез умерени упражнения, упражненията с голямо натоварване могат да имат още по-пряко въздействие върху предотвратяването на миоми. В проучване на Националния институт по здравеопазване е установено, че при жените, които редовно извършват упражнения с голямо натоварване (3 или повече часа седмично), рискът от миоми се понижава с 30-40%!

Могат ли упражненията да причинят или предотвратят болка, свързана с миоми?

И двете.

По време на тренировка организмът Ви насочва притока на кръв към органите, участващи в упражненията: сърцето, белите дробове и мускулите. Това става за сметка на притока на кръв към други, неучастващи органи. При нормални обстоятелства матката не страда от това понижение на притока на кръв. Миомите обаче изграждат обширна мрежа от кръвоносни съдове, за да се изхранват. Когато упражненията намаляват притока на кръв към миомите, това може да причини болка по същия начин, по който сърдечните мускули стават болезнени, когато не получават достатъчно кръв при миокарден инфаркт

От друга страна хормоналните промени, причинени от редовните упражнения понижават концентрацията на простагландини, хормоните, които в голяма степен отговарят за маточните съкращения и спазми. Така че редовните упражнения могат с течение на времето да допринесат за понижене на спазмите и болката, свързани с миоми.

Това се отнася не само за болка, свързана с миоми. В  научни проучвания за изследване на въздействието на упражненията върху хроничната болка, без да се отчита подобрението във всеки етап, почти всички участници съобщават, че се чувстват физически по-добре, след като са участвали в разширен режим на физическа активност за определен период от време. Това са чудесни новини! Това означава, че дори при наличие на миоми, МОЖЕМ да си помогнем да се чувстваме по-жизнени… ПО-ЖИВИ!

Как може да се потисне силното кървене достатъчно дълго, за да се правят упражнения?

За мнозина само мисълта да прокървят през дрехите, докато се движат, е достатъчна, за да ги изпрати обратно на дивана за филмов маратон. Жените със силно кървене изпитват истинско безпокойство.

Въпреки това (особено ако става въпрос за упражнения у дома) направете всичко възможно, за да преодолеете стигмата. Всички имаме перални машини, а перилните препарати в наши дни правят чудеса. Продължете, покрийте или преместете белия килим и вземете пример от маратонските бегачи които все по-често решават, че менструалното кървене е табу, което трябва да бъде развенчано. Жените кървят. Така стоят нещата.

Ако прокървяването е абсолютно недопустимо, пробвайте да комбинирате тампон или менструална чашка плюс две превръзки плюс бикини за менструация, за допълнителна защита и усещане за сигурност.

Как мога да правя упражнения, ако чувствам изтощение поради миомата?

Поради силното кървене жените с миоми също така са диагностицирани с диагностицирани с липса на желязо, а анемията може да причини изтощение. Малко на брой напълно изтощени жени се интересуват от физическа активност.

Първо трябва да се уверите, че са взети мерки за Вашето изтощение. Посетете лекаря си, направете кръвни изследвания и при необходимост приемайте железни добавки.

Погрижете се за проблема, не го пренебрегвайте.

Докато чакате да се почувствате по-добре, по-жизнена, може да не е време за тренировка с висока интензивност. Но упражненията с по-ниска интензивност например йога или разходка със сигурност са изпълними и в крайна сметка ще Ви осигурят повече енергия, отколкото отнемат от Вас. Ако нищо от това не Ви звучи особено привлекателно, разгледайте обявите в местното читалище или фитнес залата, за да видите наличните възможности с ниско натоварване, които няма да окажат силно влияние. Началото може да е на принципа проба-грешка, но ще сте благодарна на себе си, че сте положили усилия.

Надяваме се на повече изследвания, по-голям напредък и повече успех в лечението на миомите, за да помогнем на жените по цял свят да бъдат по-здрави, да се чувстват страхотно и да постигнат мечтите си!