Когато една от най-приятните човешки дейности причинява физическа болка, преживяването бързо се превръща в разочароващо… и емоционално болезнено.

„Какво не е наред с мен?”

„Защо не мога да се наслаждавам на това?”

„Не трябва да е така!”

Трудно е да очакваме с нетърпение дейност, която причинява болка (точно както повечето от нас не очакват с нетърпение ваксина срещу грип). Когато половият акт причинява болка на жената, е нормално тя да бъде по-малко ентусиазирана по отношение на секса и дори да се опитва да го избегне. Излишно е да се споменава, че това не се отразява благоприятно на отношенията с партньора ѝ.

Какво причинява болка по време на секс при някои жени… и какво може да се направи по отношение на това?

Повърхностна болка

Медицинският термин за болка по време на секс е “диспареуния,” като тя е два вида – повърхностна и дълбока. Повърхностната диспареуния е болка в срамните устни, в отвора или долната част на влагалището. Болката възниква незабавно и обикновено спира след прекратяване на половия акт. Съществуват няколко вида повърхностна болка. Нека разгледаме някои от тях.

Вагинална сухота

Защо боли?

Триенето може да бъде болезнено. Попитайте някого, който е имал протриване.

Обикновено бартолиновите жлези във влагалището образуват естествен лубрикант, когато жената е сексуално възбудена. Понякога обаче те не образуват достатъчно количество или изобщо не образуват лубрикант, за да се преодолее сухотата на кожата. Тогава сухата кожа може да се дърпа или опъва.

Причината може да е специфична за този случай, например, ако половият акт се извърши бързо, преди любовната игра да е довела до достатъчна сексуална възбуда. Общата сухота може да бъде причинена от излагане на влагалището на сапуни, химически вещества в басейн или гореща вана или на някои перилни препарати. Или може да има хормонална причина. Липсата на естроген по време на бременност, кърмене или менопауза често може да причини вагинална сухота.

Какво може да се направи за това?

Избягвайте парфюмирани сапуни или спрейове. Уверете се, че има достатъчно време за възбуда и образуване на достатъчно лубрикант от бартолиновите жлези. Ако това не е достатъчно, можете да използвате лубрикант за локална употреба непосредствено преди полов акт.

Ако проблемът е липса на естроген, можете да попитате лекаря за крем, съдържащ естроген, таблетки или друг продукт, съдържащ естроген, за локално приложение, който да се използва върху вагиналната област.

Съединителна тъкан (цикатрикс)

Защо боли?

Често удебелената съединителна тъкан е по-чувствителна към раздразнение в сравнение с нормалната тъкан. След раждане често се образува съединителна тъкан във влагалището, особено ако са били необходими шевове поради разкъсвания.

Какво може да се направи за това?Кремовете, съдържащи естроген, понякога могат да доведат до положителни резултати. Може да се направи опит за хирургично отстраняване на тъканта, но за съжаление в резултат на тази операция може да се образува съединителна тъкан, така че това не винаги действа. Друг вариант е инжектиране на локална анестезия за обезболяване на зоната и разрушаване на ръбцовата тъкан.

Оток на влагалищните жлези (Бартолинова киста)

Защо боли?

Бартолиновите жлези, както е посочено по-горе, са жлези, които произвеждат лубрикант, когато жената е сексуално възбудена. Подобно на останалите жлези могат да бъдат запушени. В жлезата се натрупва течност, което води до оток и образуване на болезнена киста. Ако кистата се инфектира, може да се образува абсцес.

Какво може да се направи за това?

Седящи вани (5-8 см топла вода са достатъчни, за да се покрие вагиналната област) няколко пъти дневно може да стимулират дренажа на кистата.

Особено ако кистата е прогресирала до абсцес, може да се наложи хирургичен дренаж (обикновено това е процедура, която се извършва в лекарски кабинет под местна анестезия).

Вагинизъм

Защо боли?

Вагинизъм е неволно или постоянно съкращаване на влагалищните мускули при полов акт. Може да възпрепятства проникването във влагалището или да го направи много болезнено. Мускулните спазми като цяло могат да бъдат болезнени, особено при натиск за отваряне на частта в спазъм.

Какво може да се направи за това?

Няма определена физическа причина за вагинизъм, като той обикновено се свързва с емоционални фактори: сексуално насилие или травма в миналото или болезнен полов акт в миналото. Може да възникне след менопауза, когато други състояния като вагинална сухота (вижте по-горе) правят секса болезнен.

Поради силно изразения емоционален компонент, лечението обикновено включва сексуална терапия и консултиране: изучаване на тялото и реакциите, която изпитвате, и работа за отпускане и „препрограмиране“ на реакциите Ви.

Физикалното лечение включва вагинални дилататори – елементи с конусовидна форма и увеличаващ се размер, които се поставят във влагалището и постепенно помагат мускулите да станат по-гъвкави. Упражненията на Кегел, които подобряват усещането и контрола върху мускулите в тази област, също могат да бъдат полезни.

Вулводиния

Защо боли?

На практика вулводиния означава свръхчувствителност на кожата около влагалището. Просто боли – без видима причина.

Какво може да се направи за това?

Методите за лечение на вулводиния обхващат много от методите на лечение, посочени по-горе – от физическите (упражнения на Кегел и вагинални дилататори) до емоционалните и медицинските (анестетични кремове за локално приложение или инжекции). Могат да Ви бъдат предписани някои видове антидепресанти или антиепилептични средства, за да Ви помогнат за справяне с болката.

Дълбока болка

Дълбоката диспареуния е болка в горната част на влагалището, таза или дори бедрата по време на секс. Болката може да продължи минути или часове след полов акт..

Миоми

Защо боли?

Миомите са неракови образувания на матката, които може да се намират в маточната кухина, в маточната стена или да прорастват към коремната кухина. Миомите – особено големите – могат да оказват натиск върху матката и цялата тазова област. Половият акт може да усили усещането за натиск и болка.

Какво може да се направи за това?

Съществуват много различни методи за лечение на миоми. Най-подходящият за Вас метод за лечение на миоми зависи от размера и разположението на миомите, симптомите и от това дали искате да запазите репродуктивните си функции.

Ендометриоза

Защо боли?

Ендометриозата е състояние, при което части от тъканта на маточната стена се разполагат в други области на таза. По време на менструация тези части също кървят. Може да изпитвате необичайно силна болка по време на менструация или дори през целия месец. Сексът може да предизвика или засили тази болка.

Какво може да се направи за това?

Лечението варира от противовъзпалителни болкоуспокояващи средства за контрол на болката, през хормонални лекарства до хирургична операция за премахване на ендометриозна тъкан или части от органи, засегнати от ендометриоза.

Кисти на яйчниците

Защо боли?

Кистите на яйчниците – пълни с течност торбички, които се образуват върху яйчниците, са доста чести. Обикновено не разбирате за тях и те отзвучават от само себе си. Ако кистата стане много голяма, блокира кръвоснабдяването на яйчниците или се разкъса, може да причини болка като цяло и особено по време на секс.

Какво може да се направи за това?

Ако кистата не представлява опасност, често първият начин на действие е да се изчака, за да се види дали ще отзвучи сама. Ако неприятните симптоми продължават, може да се извърши хирургична операция за отстраняване на кистата.

Възпаление на пикочния мехур, таза или дебелото черво

Защо боли?

Възпалението на някой от органите в областта на таза може да бъде болезнено, независимо от това дали е причинено от инфекция, например тазова възпалителна болест, или се дължи на генетични фактори и проблеми с имунната система например възпаление на червата. Болката може да бъде предизвикана или усилена от натиска върху тазовата област по време на полов акт.

Какво може да се направи за това?

Лечението зависи от характерните особености на възпалението и причината за него. Например тазовата възпалителна болест, обикновено се причинява от инфекция, така че антибиотиците са значима част от лечението. Възпалителенията на червата обикновено се контролират чрез промени в хранителния режим или начина на живот, лекарства и понякога хирургия.

Не се усмихвайте и не търпете

Честно казано, усмивката обикновено не е уместна, когато става въпрос за болезнен секс. Но не правете гримаси и не търпете. Болката по време на полов акт може да окаже влияние върху Вашето физическо и емоционално здраве и най-интимните Ви отношения.

Повечето от състоянията, причиняващи болезнен секс, могат да бъдат лекувани – някои само контролирани, други напълно излекувани. Консултирайте се с Вашия лекар, ако сексът Ви причинява болка вместо удоволствие. Дайте си възможност да оставите болката зад себе си – и да се усмихнете истински.