Неконтролируемото кървене всеки ден в продължение на месеци наред прави ужасен живота на страдащата от миома Беки Бевърс.
В продължение на близо година 46-годишната консултантка по обучение кърви непрекъснато поради миома, като това е един от най-тежките случаи, които нейният лекар е виждал. По тази причина на Беки трябва да се направи спешна хистеректомия.

Беки, която е омъжена, има дъщеря и живее в Майнхед, Съмърсет, обяснява: „Кървях непрекъснато. Беше като кран, който продължаваше да тече. Веднъж се събудих през нощта и цялото легло беше в кръв, въпреки че бях с две дамски превръзки.

Последната капка беше, когато отивах в Хартфордшър за много важна среща с клиенти. Бях шофирала само около 45 минути и, когато погледнах надолу, видях, че седя в локва кръв – тя просто изтичаше от мен. По цялата седалка на колата, по целите ми дрехи.”

Проблемите на Беки започват преди около шест години, когато при нея възникват усложнения, свързани с менструацията, които тя отдава на лечението, приемала поради раково заболяване.

„През 2003 г. страдах от рак на гърдата. Беше ми направена мастектомия и приемах тамоксифен в продължение на около пет години. Накрая трябваше да спра приема на тамоксифен и точно по това време менструацията ми стана нередовна и много обилна. Стигнах до етап, когато просто непрекъснато кървях.”

„Не знаех дали имам анемия, но не бих се изненадала, ако това е така. Чувствах се напълно изтощена – нямах енергия, чувствах се наистина слаба и просто ужасно.”

Миомите са чести, като възникват при близо 40 от всеки 100 жени в някакъв етап от живота. Най-често се срещат при жени от 30 до 50-годишна възраст, но могат да възникнат и при по-млади или по-възрастни жени.1 Около една на всеки три жени с миоми изпитва някои симптоми, които могат да бъдат обилни, продължителни и болезнени менструации, кървене между менструациите, усещане за „тежест“ в долната част на корема, болка или дискомфорт по време на секс, проблеми със забременяването и спонтанни аборти.1

Въпреки че е посетила лекаря си и ѝ е било направено образно изследване през 2008 г., нищо не е открито. Кървенето обаче продължава и проблемът най-накрая е диагностициран при спешно посещение в болница.

Беки казва: „След инцидента в колата, когато седях в локва кръв, паникьосана се обадих на съпруга си и той каза незабавно да отидем в спешно отделение.

”Спомням си, че влязох в болницата цялата в кръв, с кръв, стичаща се по краката ми. Част от мен изпитваше срам, но след това на друга част от мен ѝ беше все едно, защото бях толкова уплашена.”

След като ѝ е дадено лекарство за спиране на кървенето, Беки е насочена за вътрешен преглед под обща анестезия, при който се установява, че матката ѝ е силно раздута с множество миоми, един от които е с размерите на 12-седмичен плод – колкото грейпфрут.

Поради тежестта на състоянието на Беки са дадени препоръки за хистеректомия.

„Въпреки че имам дъщеря и не искам повече деца, това беше голям шок. Попитах дали има други възможности, но ми казаха, че това е най-добрият начин оттук нататък. След извършената мастектомия, това влияе на начина, по който се чувствате като жена. Наистина е трудно да се справиш, когато ти кажат, че единственото останало нещо, което те прави жена, трябва да се премахне.

Операцията беше ужасна и цялото преживяване беше по-неприятно от това да имаш рак на гърдата. Изпитвах много силна болка и седмица след операцията отново постъпих в болница, тъй като получих инфекция и трябваше да приемам антибиотици, за да не навлезе в кръвта.”

Беки съветва другите жени да потърсят лекарска помощ възможно най-бързо, ако имат проблеми с менструацията.

„Незабавно посетете Вашия лекар, без да се колебаете. Ако не открие нищо, настоявайте и евентуално потърсете второ мнение – не мога да повярвам, че първото ми образно изследване не показа нищо, а месеци по-късно цялата ми матка беше пълна с миоми.”

Тя също така призовава жените с миоми да се информират за всички налични възможности за лечение, тъй като може да успеят да избегнат необходимостта от сериозна операция.

„Спомням си, че когато ме оперираха, на съседното легло имаше момиче на 25 години, на което казаха, че трябва да ѝ се направи хистеректомия заради миомите. Стана ми толкова тъжно за нея, тъй като тя искаше да има деца.

Сега са на разположение лечения, които могат да спомогнат за контрол на симптомите на миоми, така че може да не се наложи да преминете през това, през което преминах аз. Уверете се, че сте наясно с всички възможности, и ги обсъдете с Вашия лекар.”

За допълнителна информация относно миомите, включително причините, симптомите и възможностите за лечение, посетете уебсайта за пациенти fibroidsconnect.com, уебсайта www.britishfibroidtrust.org.uk на British Fibroid Trust или NHS Choices на www.nhs.uk


[1] NHS Choices 1, Fibroids, at: http://www.nhs.uk/conditions/Fibroids/Pages/Introduction.aspx (Accessed January 2014)

[2] Fibroidsconnect.com е изцяло разработен и финансиран от Gedeon Richter

UK/GYN/0214/0030